- Mit vigyünk magunkkal

Felszerelésünk összetételét a felkeresendő régió éghajlata és fejlettsége határozza meg. Mivel az oldalt nem a minimalisták és világutazók látogatják, mi csak az európai, nyári egy-két napos, vagy egy-két hetes túrák listáját említjük. Sokan feltételezik, hogy hosszabb időre több holmira van szükség. Valójában öt hétre ugyanazt visszük magunkkal, mint három napra. A legegyszerűbben úgy tudjuk összeállitani a csomagot, ha végiggondoljuk, mit fogunk csinálni a nap során, és ehhez mire van szükségünk. Ezt papírra vetjük, eszközeinket egy kupacba összehordjuk, majd sorban kihúzzuk a listánkról. Az igény lehet egyedi (pl. kontaktlencse, gyógyszer, internet igény), de amiben megegyezik az az öltözködés, az alvás, az étkezés, a tisztálkodás és a kerékpárunk karbantartása.

Ruházat: sisak, napszemüveg, esőkabát-esőnadrág (hidegben ezt is magunkra tudjuk venni), kamásli, hosszú újjú kesztyű, fejfedő (fejkendő, sapka, kalap), vékony pulóver, vastag polár pulóver, hosszúszárú kerékpáros nadrág (amit a rajtunk lévő rövidnadrág alá szükség esetén még felvehetünk), egy nadrág melynek a szárait lecsatolva rövidnadrágként is hordhatunk, maximum  2 db! váltás alsónemü, 2 db! váltás poló, és 2 db! váltás zokni. Ezeket naponta lehet mosni. Délelött megszáradnak. Könnyű strandpapucs zuhanyzáshoz és egy fürdőzésre, valamint alvásra is alkalmas, kényelmes rövidnadrág.

Alvás: sátor max. 1,5 kg. Az 1500-3000 Ft-os sátor bőven megteszi. Igaz a szellőzése nem tökéletes, de garantáltan nem ázik át. Nem kell lecövekelni, és felállított állapotban megemelve könnyen kirázhatjuk belöle a koszt. A hálózsák legyen 5-ös, vagy 10-es jelzésű, egy hálózsák béléssel, amit könnyű mosni. Egy polifoam matrac, ami könnyebb, olcsóbb az önfelfújó matracoknál, és nem kevésbbé kényelmes.

Étkezés: itt külön kell választani a felsorolást attól függően, hogy mennyi költő pénzzel rendelkezünk. Amennyiben kevesebb pénzből szeretnénk utazgatni, úgy jobb ha főzünk magunkra. Ehez a legpraktikusabb a gázfőző. Gázpalackot szinte minden benzinkúton kapni. Sokáig használható, és nem csak melegítéshez, de főzéshez is jó. Legyen egy edény-szettünk. Bögre, vizes edény, főző edény, teflon serpenyő, és az evőeszközök.

Persze, ha megtehetjük, hogy éttermekben együnk, akkor minderre nem lesz szükségünk. Azért akkor is legyen nálunk egy spirituszkocka-főző egy bögrével, mert néha lehetetlen jól kiszámolni egy útszakaszt. Belefuthatunk abba, hogy az étterem, vagy bolt már zárva van mire odaérünk. Ezért minden esetben legyen nálunk egy tasak túraétel, amihez csak vizet kell forralnunk. Meglehetősen drága, de tápértéke magas és csak végszükség esetén kell felhasználnunk. Jó még a mogyoróvaj, szárított gyümülcs, méz és a szőlőcukor.

Tisztálkodás: a sokoldalu felhasznalas miatt 2-3 csomag papirzsebkendo, fogkefe, mini fogkrém, mini sampon-tusfürdő, desodor, túratörülköző, mosdókesztyű, összehajtható lavór. Az igények itt is lehetnek egyediek. (A hölgyek többsége valószínűleg hiányosnak érzi a felsorolást.)

Karbantartás: lánctisztító készülék, műszerolaj, HASZNÁLHATÓ kézipumpa, gumiragasztó, foltok, gumibelső, gumileszedő, láncbontó. Ezekre a kerékpárok többségénél szükség lehet. A további szerszámigényt pedig a kerékpárunk atnézésével válogassuk meg, hogy ne kelljen fölösleges szerszámokat magunkkal cipelni.A multi-szerszámokon majdnem minden megtalálható amire szükség lehet. Azért ennek beszerzésénél is érdemes egy kis figyelmet szentelni arra, hogy a fontos funkciók rajta legyenek, a fölöslegesek viszont ne.